Obi info

Een Obi (帯, おび) is een sjerp die veel gedragen wordt als onderdeel van traditionele Japanse kleding zoals kimono’s en yukata’s, en als onderdeel van een gi bij vechtsporten.

Obi’s komen in een groot aantal verschillende lengtes, kleuren en maten voor. Een mannenobi is doorgaans nauwer dan een vrouwenobi. De meeste obi’s zijn bedoeld voor vrouwenkleding. De stof waarvan een obi is gemaakt kan sterk variëren, van brokaat voor formele gelegenheden tot katoen en synthetisch materiaal voor alledaags gebruik.

Obi’s worden gecategoriseerd naar hun ontwerp, formaliteit, materiaal, en gebruik.

Onze ‘’standaard’’ obi’s zijn originele vintage obi’s. Dat betekent dat de obi’s in het verleden zijn gedragen, uit Japanse winkel voorraden komen of als decoratie hebben gefungeerd. Er kunnen daarom hier en daar verkleuringen of vlekjes zichtbaar zijn. Daar tegenover staat wel dat u een authentiek product in huis haalt. Bij elke obi staat apart aangegeven in welke conditie deze verkeert.

 

Dames obi’s

Dames obi’s vormen de grootste groep binnen de obi’s. Ze worden bij het dragen in tweeën gevouwen, tot een breedte van ongeveer 15 tot 20 centimeter. De breedte moet in principe ongeveer een 10e van de lengte van de drager beslaan. Alleen bij de knoop is de obi niet gevouwen.

Er bestaan een groot aantal verschillende dames obi’s, waarvan het gebruik sterk afhangt van de situatie of gelegenheid. Zo worden de obi’s van ongetrouwde vrouwen anders vastgeknoopt dan die van getrouwde vrouwen.

Dames obi’s kennen tevens een groot aantal accessoires, die meestal over de knoop worden bevestigd. Voorbeelden zijn een kussen of een grote strik.

Dames obi’s op schaal:

 

Obi_dimensions
1. tsuke/tsukuri/kantanobi
2. hanhaba-obi
3. Nagoya-obi
4. Fukuro-obi
5. Maru-obi

 

Heren obi’s

Formele obi’s voor heren zijn een stuk nauwer dan die van dames (maximaal 10 centimeter breed). Tevens worden heren obi’s op een simpelere manier gedragen dan dames obi’s. Zo worden ze met een simpele knoop vastgemaakt.

Er bestaan twee bekende varianten van de heren obi: de informele Heko-obi en de formele Kaku-obi. Een traditioneel ornament voor een heren obi is de netsuke.

160b3162848efe7c33dc1ed529facd7d

Zo zijn er ook de zogeheten Tsukiri obi.

De tsukuri obi is een voorgestrikte obi. Erg handig voor iemand die kennis wil maken met de yukata, omdat het een voorgevormde strik heeft wat het erg makkelijk maakt om de obi om te doen.

 

Tsukuri obi vrouwen.

Als voorbeeld betreffende de voorgestrikte dames obi de volgende instructies:

1 .  Houdt het einde vast van de obi met het lint aan de bovenkant.

2.  Terwijl je bij het lint vasthoudt wikkel de obi 2 keer om je middel heen.

3. Knoop de linten aan elkaar en druk ze aan de achterkant van de obi weg.

4. Terwijl je je adem inhoudt draai de obi naar achteren (met de klok mee)

*Obi einde hoort aan de achterzijde van je rug te komen.

5. Pak de voorgevormde stik. *hier zie je een clip en 2 linten.

6. Voeg de clip tussen de yukata en de obi in.

7. Breng de 2 linten naar voren van elke kant.

8. knoop de 2 linten aan de voorkant vervolgens verstop ze tussen de obi.

9.  Nu ben je klaar met de Tsukuri-obi

tsukuri obi women

Tsukuri obi heren.

Als voorbeeld betreffende de voorgestrikte heren obi de volgende instructies:

1.  Houdt het einde vast van de obi met het klittenband aan de bovenkant.

2.  Bevestig het klittenband aan de achterzijde van de obi op het andere stuk klittenband. Wikkel de obi stevig  om je middel heen.

3.  Bij de voorgestrikte obi knoop zit een kleine flap met een stuk klittenband. Bevestig deze aan de binnenzijde van de obi.

4. Draai de obi met de klok mee naar het midden van je rug

5. Nu ben je klaar met de Tsukuri-obi

keisou_setsumeis

Daarnaast kunnen obi gebruikt worden als bijv. tafelloper, wanddecoratie en als kussen.

Zie foto’s:

Obi tabel 01 Obi tabel 02

c3 c6 c8c2

Wasadvies zijden Kimono’s

In Japan worden kimono’s gereinigd door gespecialiseerde bedrijven die de kimono’s helemaal uit elkaar halen, reinigen en weer in elkaar zetten. Dit is hier helaas niet mogelijk.

Kimono’s, Haori en kimono accessoires van zijde kunnen niet gewassen worden in de wasmachine of met de hand.

Ook stomen is geen optie. Dit tast de zijde aan.

Wij adviseren om, indien nodig, een vochtige zachte doek te gebruiken en de kimono’s buiten te hangen in de frisse lucht.

Niet in de felle zon.